fredag 4 maj 2012

Hans Arnold - Monstret som valp


 Hans Arnold har en helt egen plats i mitt lilla bokslukarhjärta. Redan i ung ålder fascinerades jag något oerhört av hans makabra monster och finurliga krumelurer. Det var som att stiga in i en helt ny värld, skrämmande och förtrollande på samma gång.

Monstret som valp är inget undantag. Här får vi möta konstnären som ung, i en underhållande liten saga för vuxna barn. Vi får lära oss att draken kommer med ägget som små monster växer i och att likstela varulvar begraver man bäst under vinbärsbuskarna. De bästa godnattsagor ett litet monster kan få höra av sin farmor är givetvis Grimm eller detaljer från häxtortyr.

Barndom, religion och spirande sexuell nyfikenhet är genomgående teman i boken. Allt illustrerat i Hans Arnolds karaktäristiska svarta tuschteckningar. Frodiga badnymfer, kolskyfflande smådjävlar och eldsprutande präster pryder sidorna i denna underbara bok som utan tvekan hör hemma i varje bokhylla.

Trots att det är en kort liten bok, ca 50 sidor, så tar det en stund att läsa den. Främst för att det är så lätt att fastna i alla roliga små detaljer han lägger in i sina bilder. Och även om Arnold själv har lämnat oss så hoppas jag hans konstnärliga arv lever vidare för framtida generationer av små och stora monster att älska och inspireras av.





Betyget blir såklart 5 bokmonster!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar