tisdag 24 april 2012

Drottning Kristiina - för serier i tiden



Det här är inte en text om serier, det här är en text om kvinnan som älskade dem.

27 mars 2012 var en sorgens dag för den svenska seriescenen, vi förlorade en mor, en mentor, en eldsjäl, en sann hjältinna - Kristiina Kolehmainen.

Jag har mött henne på ett antal mässor, festivaler, middagar och seriemingel men har nog alltför sällan reflekterat över tyngden i det hon gjorde. För oss, för SerieSverige.
Under 15 års tid har hon varit eldsjälen bakom Serieteket i Kulturhuset, Stockholm. En plats som introducerat otaliga barn, ungdomar och vuxna till seriernas magiska värld. Utan hennes envisa strävan hade vi förmodligen aldrig fått uppleva SPX, numera Stockholms Internationella Seriefestival. En av de få platser och tillfällen där samlare, serietecknare, förläggare, föreläsare, manusförfattare, mangaälskare,amatörer, proffesionella, seriefrämjare och eldsjälar möts i en känsla av att faktiskt höra till någonstans. Det kommer kännas tomt och konstigt där utan henne.

Men om du någon gång läst en serie som fått det att pirra till i magen, reflektera en stund extra över något, fått dig att skratta rakt ut på bussen, tagit med dig på ett äventyr, så tycker jag att du ska ta dig en sväng inom Kulturhuset i helgen och besöka Stockholms Internationella Seriefestival. Till minne av Kristiina har Serieteket ordnat en utställning med porträtt av en stort saknad vän och kollega. Bilden ovan kommer vara med och även om jag inte kommer vara med i egen person så kommer jag vara där i tanken. Hoppas vi ses.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar